2013. október 17., csütörtök

A szegénység elleni küzdelem világnapja

címke: gondolatok | írta: M. Zsuzsi

Mit is jelent szegénynek lenni? Talán azt, hogy nem kaphatod meg a legújabb iPhone 5-öt, vagy hogy nem szórhatod a pénzt minden második üzletben? Van-e köze ahhoz, hogy alig tud a családod kilábalni az anyagi problémákból?
Egyáltalán: köze van a pénzhez, vagy mentális tényezőről van szó? A helyes válasz: mindkettő.
A társadalom pecsétet nyom a fejedre, a homlokod közepére, beskatulyáz, és attól a perctől fogva, hogy ez megtörtént, talán már mással sem találkozol, csak előítéletekkel. Ki tudsz-e belőlük bújni? Meg tudod-e változtatni a rólad alkotott képet? Képes vagy-e hinni magadban, mikor mindenki más egy rólad alkotott irreális, lekicsinylő, negatív képpel bélyegez meg?
Az ember egy idő után megszokja, sőt már meg sem hallja, ha ily módon gúnyt űznek belőle. S mégis... Minden egyes szó, amivel megbélyegezték, marásszerűen benne marad, magával hordozza őket, és végül mindez a részévé válik. Elhiszi, hogy szegény, és annyira a mindennapok túlélésére összpontosít, hogy végül elfelejti, ki ő, miért él - egyáltalán azt, hogy hogyan kell élni. Mindent felad, csak azért, mert egy olyan kényszeredett szituációba kerül, amibe az előítéletek juttatták.
Épp ezért ne hagyd, hogy mások ítéljanek rólad - a fejed fölött! Ne hagyd, hogy helyetted döntsenek! Ne hagyd, hogy sarokba szorítsanak és rád kényszerítsenek valami olyasmit, amit nem akarsz! Küzdj, ha épp azt hozza a holnap, és higgy rendületlenül a győzelemben! Másképp nem törhetsz ki a mindennapokból! Talán lehetséges.


kattints erre a cikkre!

A szegénység megfojtja a gondolkodást
Azaz hogy nem saját hibájukból megrekedt emberekről van szó, hanem olyanokról, akiknek sokkal nehezebb bölcs, jövőbe tekintő döntéseket hozniuk. A kutatás szerzői szerint ha a mentális kapacitásunk nagy részét lefoglalják a szegénység tudata, könnyebben fordul elő, hogy nem veszünk észre dolgokat, elfelejtünk dolgokat, sebezhetőbbé és türelmetlenebbé válunk, és kevesebb figyelmet szentelünk másokra.


Categories:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése